Heliga platser i världen

Det finns många heliga platser i världen som går att upptäcka för den som är intresserad av religion. Många kristna platser ligger i Europa i kloster runt om hela kontinenten, i Sverige har vi klostret i Vadstena och Heliga Birgitta som är betydelsefulla för svenska kristna. Mycket är centrerat i Mellanöstern i Israel och Egypten kring Jesu födelse och korsfästning. Här kommer några av de mest betydelsefulla heliga platserna för kristendomen och som besökare årligen vallfärdar till för att få en chans att se.

Jerusalem är en av de mest betydelsefulla platserna i världen inom både kristendom och judendom men också inom islam och många drömmer om att besöka staden. För kristna finns Jesus födelseort som är signifikant och den absolut viktigaste heliga platsen är Uppståndelsekyrkan som ligger mitt i Jerusalem. Här finns kapell för Jesu korsfästelse, död och uppståndelse och dessa besöks årligen av hundratusentals besökare. Det går att flyga till Ben Guiron-flygplatsen i Tel Aviv och sedan ta lokalt färdmedel till Jerusalem.

Peterskyrkan i Vatikanstaten

Heliga platser i världen

Peterskyrkan i Vatikanstaten är en av världens största kyrkor med en storlek på 15 000 kvadratmeter. Vatikanstaten är en självständig mikrostat i Rom och det är ett av de mest besökta resmålen i världen och dit går hundratals avgångar och ankomster med flyg. Enklaste sättet att ta sig till Peterskyrkan är med tunnelbana till stationen Ottaviano-S. De söndagar påven är i Vatikanstaten ger han sin välsignelse från kyrkan på eftermiddagarna och då det brukar vara väldigt många besökare i Peterskyrkan.

Sinaiberget Egypten

Egypten har en stor del kristna och en av de mest betydelsefulla heliga platserna är Sinaiberget där Moses tog emot Guds tio budord. Vid bergsfoten gav Gud order till Moses att leda det israeliska folket ut ur fångenskapen i Egypten. Det är en viktig plats för kristna som har uppfört Katarinaklostret och ett litet kapell för besökare. Vill du besöka Sinaiberget reser du till Sharm El-Sheik och därifrån tar du en lokalt guidad tur till klostret och kapellet. På villanytt.se kan du läsa om fler spännande platser att besöka.